Yimbypriset

Yimbypriset
Stockholm 2015
Design: Oscar Freyre
efter foto av Stefan Eklöf

2015-års Yimbypris (det allra första)
går till Nacka kommun!

Med motiveringen som lyder: 
"Yimbypriset 2015 går till Nacka kommun som under i tre decennier tagit en offensiv roll i utvecklingen av hela regionen. Genom detta långsiktiga arbete har en kommun som dominerades av övergivna industrier, villor och ett icke existerande centrum utvecklats till en naturlig fortsättning av storstaden Stockholm!"

Jan Jörnmark genom Yimby priskommitténPriset delas ut fredagen den 27 november kl 14 i Nacka Forum och tas emot av Mats Gerdau, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.Yimby-Stockholms pris delas ut till person/företag/organisation eller kommun som vi i Yimby anser följer de värderingar och riktlinjer inom stadsutveckling som vi står för. Genom priset visar vi vårt stöd, vårt medhåll och uppskattning i arbetet med att bygga en hållbar, miljövänlig och tät stad för alla!
Yimbypriset är tänkt att delas ut en gång om året.
  

Nacka har faktiskt under de senaste tio åren haft en stark och progressiv stadsutveckling som utmynnade i att man beslutade om en förlängning av tunnelbanenätet till kommunen. Detta går i linje med dagens infrastrukturella nytänkandet; att det ska löna sig att satsa på urbant och tät samhällsuppbyggnad! T-banans blå linje ska dras ut till Nacka centrum och Tvärbanans östligaste linjesträckning avslutas i Sicklahalvön och därefter förbinds linjen med Saltsjöbanan. Som grädde på moset arbetar Sverigeförhandlingen med en utredning på en satsning av Österleden, en bro eller tunnelförbindelse över saltsjön, till Djurgården. I samband med dessa satsningar förbereder sig Nacka på en rejäl omvandling från villastad till en tät stad med visionen att ha över 150 000 invånare till år 2030! Nackas strategiska läge med kust mot Saltsjöns kryssningsvägar har inte heller undgått stadsplanerarnas visioner om en framtida hamnkommun! Med detta vill jag bara säga: "Grattis Nacka, du har gjort dig välförtjänt av detta pris!"

Yimbypriskommittén 2015 består av följande medlemmar:

Magdalena Rasmusson, Språkrör Grön ungdom
Per Ankersjö, F.d Stadsmiljöborgaråd för C, numera strategisk rådgivare på A beautiful soap
Helena Olsson, Fastighetsägarna Stockholm
Patrick Kronqvist, Ledarskribent på Expressen
Mikael Levander, Driver bloggen Stockholm & Projekt
Jan Jörnmark, Docent i ekonomisk historia, författare och föreläsare
Tobias Davidsson, Medlem i Yimby Stockholm
Pia Langenkrans, Medlem i Yimby Stockholm
Oscar Freyre, Konstnär, bloggare, medlem i Yimby och kommittésamordnare2015-11-23

***************************'   

2015-12-10
Prisutdelningen i Nacka Forum.
Från Nackas kommunstyrelse kom Mats Gerdau och Cathrin Bergenstråhle och tog emot priset!

Bilder: Stanley Neijd
Mer om prisutdelningen kan ni läsa i Yimby.se


  Oscar freyreInga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...