onsdag 28 oktober 2015

Urban Escape

Urban Escape
återskapar Brunkebergstorgs forna glans!
Bilder: Lundgaard & Tranbergs arkitektbyrå

Mitt i Stockholms hjärta, där Gallerian och Brunkebergstorg ligger, byggs det just nu något väldigt stort och som kallas Urban Escape. Tillsammans med AMF Fastigheter skapar man här en helt ny typ av stadslandskap och flexibla urbana lösningar. Det rör sig om kontor, hotell och kulturlokaler (Liljevalchs vårsalong) i stora mått och totalt skapas det ca 130 000 m2 ny yta. Hela kvarteret lyfts flera våningar och de högsta ligger hela 14 våningar upp! 
Hotellet blir en av Stockholms största med hela 540 rum. Den kommer att drivas av hotellkedjan Nordic Hotels & Resorts som grundades av den norske äventyraren Petter Stordalen. 
Tyvärr har den planerade 12 våningar höga hörnbyggnaden på Hamngatan/Regeringsgatan fått motstånd och inte helt oväntat sågats av både Skönhetsrådet och Stadsmuseet för att det var för högt. Vem skulle tro annat? Men sedan lade sig oväntat nog Länsstyrelsen i det hela och sade sitt nej! Varför? Jo för att det skulle störa sikten från Skeppsholmen!?? Ett vedertagen myndighetsmissbruk som visar rent bakåtsträvande tyranni istället för stadsutveckling! Länsstyrelsen har åter visat sig bruka fel metoder i urbana lösningar och borde frigöras från sina kommunala åtaganden för att ägna sig åt det de var ämnade till från början!
Hur som helst, här kommer det fler bilder från det magnifika projektets hemsida:




 Hotellet vid Brunkebergstorg



Det sågade förslaget som nu tyvärr måste ritas om (bara för att det ska kosta mer)!

Oscar Freyre
2015-10-28


söndag 25 oktober 2015

Serneke i Stockholm

Serneke etablerar sig
i Stockholm
Bild: Svenska bostäder/Serneke

Byggbolaget Serneke, de som står bakom det 266 meter höga Karlatornet som ska börja byggas nästa år i Göteborg, fick i uppdrag av Svenska bostäder förra året att bygga 158 hyreslägenheter på Norra Djurgårdsstaden. Låt mig uppmärksamma detta projekt då dess utformning verkligen sticker ut i dagens nybyggnation! 
Projektet består av ett lamellhus och tre punkthus beläget precis nedanför gasklockan och detta var precis vad som fattades i pusselbiten att matcha det dominerande kommande höghuset på kullen.  Eftersom Gasklockan blir det enda höghuset i området lär dess ensamma gestaltning överglänsa hela områdets stadslandskap. Med en sådan vacker och extraordinär bostadsbyggnation kommer därför platsen att få ett mer spännande samspel! Ett litet torg framför fasadbågens stora glasinramade lokal blir pricken över i´ett! Inflyttning sker till kvartal 3 2017.
Nedan ett par bilder från projektet med kvartersnamnet Björnlandet:

Fasadbeskrivning

Punkthusen på gården


Fronten ut mot torget och Bobergsgatan

Det kan tyckas att detta lilla projekt får en alldeles överdriven uppmärksamhet men faktum är att byggherren hör till de mest spektakulära i den annars så stillösa svenska byggbranschen. 
Serneke hör tillsammans med några få andra aktörer, Oscar Properties, SSM och Tobin Properties till de aktörer som verkligen satsar på att sticka ut över mängden och som tar arkitekturen till en världslig nivå i svenska mått sett! De stora aktörerna i Sverige har en sådan dominant position att oavsett vad de än levererar så faller det in i en medioker arkitektoniskt regelverk där prefabricering är det allenarådande självklarheten. Som ringar på vattnet har deras rykte spridit sig och nu har de fått order från Familjebostäder att bygga i den nya Älvsjöstaden. Det finns alltså all anledning att välkomna Serneke till Stockholmsmarknaden! 

Med detta sagt fattas det bara för er att avnjuta av ett par bilder från Sernekes stora projekt i Lindholmen Göteborg, Nordens högsta och Västeuropas näst högsta skyskrapa; Karlatornet (Skidmore, Owings & Merrill architects)



  Fotnot: Idag finns det ungefär 100 000 skyskrapor i hela världen och 48 000 är planerade. Av dessa finns idag 1 skyskrapa i Sverige och det är Turning Torso!

Oscar Freyre
2015-10-25

  

torsdag 22 oktober 2015

Nya Stockholmsrummet

Nya Stockholmsrummet
Kulturhusets t-baneplan

Stockholmsrummet med Stockholmmodellen

Idag besökte jag det nya Stockholmsrummet som hyser den fina Stockholmsmodellen som tidigare låg på gatuplanet. Stockholmsrummet ligger nere på "plattans nivå" vid gången mot Gallerian och öppnade sina portar i tisdags. Modellen har grävts ned under golvet som numera består av glas som man kan stå på. Modellen har uppdaterats och fyllts på med nya hus som dessutom belys med små ledlampor! Borta är knapparna och istället har man en dator som pekar ut områdena på modellen. Rummet har också fått flera montrar och displayer med information om allt som sker i Stockholmregionen!
Väl värt ett besök för er som gillar och är intresserad om vad som sker och skall ske i vår vackra stad!
En nyhet för mig var dock att det tidigare, Stockholms stads (2007 års) Vision 2030 med 140 000 nya bostäder, ersatts med Vision 2040 med lika många planerade bostäder!? En nedtrappning av antalet projekt per år alltså? Nej, som tur är gäller detta bara Stockholms kommun!
Längst ned har jag lagt ut omslaget till Stockholms stads Vision 2040 och lite text som också finns som broschyr att få i Stockholmsrummet.

Många informativa montrar med broschyrer

Nya Slussen med info-display!

Hagastaden med de upplysta Norra tornen

Värtahamnen med nya Värtapiren och kvarteren Valparaiso

Globenområdet och nya Stockholm One

Nya Vision 2040


Mer info om detta finns på hemsidan: Stockholms stad

Oscar Freyre
2015-10-22





måndag 19 oktober 2015

Stockholm utvecklas

Stockholm växer och utvecklas
Nya Stockholm City station öppnas 2017. Bild: 3XN

År 2015 fortsatte Stockholm att vara Europas per capita starkaste tillväxtstad! 
Enligt Stockholms handelskammare låg Stockholms befolkningstillväxt 2014 på stadiga 2% (kraftigast i Västeuropa!) och huvudstadsregionen stod för 53% av rikets totala befolkningstillväxt! En tredjedel av landets BNP skapas här och staden förväntas generera 40% av landets ekonomiska tillväxt till år 2030. Oslo har i år knappat in på Stockholms försprång men deras mångåriga tillväxtprognoser ser inte lika starka ut som Stockholms och detta till följd av en just nu svagare oljekurs. De andra europeiska städerna som flåsar vår stads tillväxttakt i nacken är Zurich, Munchen, Köpenhamn, London och Bryssel.








Här nedan har jag lagt bland de senaste kortvideos med några av vår stads största byggprojekt just nu. Filmerna är från i år och 2014:
Nya Slussen

Norra Djurgårdsstaden

Hagastaden

Arlanda stad
En växande stad behöver också en större flygplats!


Stockholms stad nya 3d-karta: Hållbara kartan
(CityPlanner)
länk: Stockholms stad

Oscar Freyre
2015-10-19

onsdag 7 oktober 2015

Yimbypriset

Yimbypriset
Bild: Stefan Eklöf. Bearbetning och Design: Oscar Freyre

15 november blir det dags att utse vinnaren till den allra första Yimbyprisutdelningen i Stockholm!
Yimby utdelar sitt pris till Albert Lindhagens minne för den eller de som utmärkt sig och arbetat för en urban utveckling i linje med Yimbys principer och målsättningar!
Det kan vara en person, ett företag, en kommun eller en organisation som kan vinna det åtråvärda priset! 
Läs om och följ eventet på Yimbys hemsida
länken är HÄR

NYHET: nomineringstråden på Yimbys Facebooksgrupp "Stockholm är inte Bullerbyn" hålls öppet fram till torsdag kväll!

Jag kommer självfallet också att informera er allt om själva prisutdelningen och om pristagarens svar till sitt pris i denna blogg!


Delar av priskommittén satt på Yimbys bimbyträff på Kaffegillet i Gamla stan 
15 okt 2015


Oscar Freyre
2015-10-07

tisdag 6 oktober 2015

Varning för bostadsbubbla!

Konjunkturinstitutet
varnar för bostadsbubbla!
Prisutvecklingen de senaste tio åren har gjort bostäderna dubbelt så dyra och så kan det omöjligt fortsätta! 
Ökningstakten är 10- till 15% per år, väsentligt mycket mer än löneutvecklingen generellt! 
Internationella organisationer som IMF och OECD har också varnat för den svenska prisutvecklingen och föreslår drastiska åtgärder för att dämpa kraschen!  Några sådana åtgärder är slopad ränteavdrag och amorteringskrav. Stefan Ingves vill också ha ett belåningstak. Att bygga fler billigare bostäder och stoppa bostadsspekulation kan också lindra prisfallet enligt mig. KI´s generaldirektör Mats Dillén är oroad att priserna ligger på en ohållbar nivå!

Svensk mäklarstatistiks senaste pristabell för hela riket:

Oscar Freyre
2015-10-06



lördag 3 oktober 2015

Studentbostäder

Det är inte lätt att
vara student i Stockholm idag!

I dagsläget har staden cirka 80 000 studenter men det finns bara 
12 000 studentlägenheter att tillgå! Förra året färdigställdes 63 bostäder och i år planeras det för endast 198 studentbostäder!
Trots många löften från förra mandatperioden och den nya går nyproduktionen av nya studentbostäder otroligt trögt!
Förutom andrahandsuthyrningen finns det dock andra lösningar för studenter och det nyproduktion av "vanliga" lägenheter lämpade för ensamboende som samboende! Sådana planer finns exempelvis på Tellus tower där man satsar på mindre kompakta bostäder.
Det finns inredningslösningar som är helt fantastiska på att optimera utrymmet i mindre bostäder. Här är en länk till en film om ett av bolagen som specialiserat sig på compact living:

Farklı ve güzel tasarımlar.Beğeneceğinizi umuyorum. Birbirinden farklı tasarıımlar.Different designs.
Posted by Yook Artık on den 27 juli 2014
 


Här nedan är det statistik från Bostadsförmedlingens sajt:



144 lägenheter är lediga om man som student inte önskar sig något som helst tillägg! 

Det är dags för politikerna att förstå att studenter med nytt- och uppdaterad kunskap eller spetskompetens är mycket viktiga resurser för stadens utveckling och konkurrenskraft! Bygg mer NU!

Oscar Freyre
2015-10-03


all Posts Plugin for WordPress, Blogger...